Terugblikken & Vooruitkijken

Al een aantal jaren op rij, maak ik voor mijzelf (en nu ook samen met Karin voor KANN!) een jaarthema. Het begint vaak in een periode waarin het huidige thema niet meer van toepassing is. Ik onderzoek de realiteit. Hoe gaat het écht met me? Een mooi moment in het jaar is de herfst. (Maar joh, het kan eigenlijk gewoon altijd) Maar de herfst laat ons zo mooi zien hoe dit in de natuur gaat. Het omarmt al onze mooie schatten, de oogst! Groenten worden geoogst, fruit wordt geplukt, de boeren zijn druk in de weer om hun oogst naar binnen te halen. Al vanaf kinds af aan vond ik dit zo’n mooie tijd van het jaar! Als boerendochter, weet ik als geen ander hoe hard er gewerkt moet worden om alle oogst zo goed mogelijk naar binnen te halen. Ik doe dit nu nog in mijn leuke, knusse groente tuintje, maar ben hier dus ook in mijn mindset mee bezig. Wat heeft me afgelopen jaar allemaal gebracht? Waar mag ik dankbaar en trots op zijn? Je doet als het ware een flinke reflectie op jezelf en op alles wat er voorbij is gekomen. Je haalt je lessen eruit. Successen vieren en bezig zijn met alles wat je energie gekost heeft, wat je graag anders wil of waar je misschien wel afscheid van mag nemen. De herfst laat ons dit mooi zien door de bladeren die vallen. Loslaten is dan het woord wat bij me opkomt.

Examenstress de baas

Examens of toetsen gaan altijd gepaard met (een beetje) stress. Wij zien veel jongeren die tijdens een toets/examen, door de stress, black-outs krijgen. Dan weet je even niets meer, ook al heb je nog zo goed geleerd. Het resultaat, een lager cijfer dan je wil en dan je had bedacht. Dat is echt balen en als je in het moment van een black-out met veel zenuwen en stress zit is dit echt een hele nare ervaring. Natuurlijk hoort een beetje stress en spanning bij examens, dan praten we over ‘een gezonde spanning’. Maar hoe kun je nu meer de focus leggen op succes?

POWERVROUW

Soms kom je op zo’n moment in je leven dat die ene vraag weer eens opborrelt ‘wat wil ik nu met mijn leven’. Je vraagt je af of je waar je nu staat, wel okay is. Moet ik ergens een afslag nemen, mis ik iets? Of moet ik gewoon dankbaar zijn met wat ik heb?