Terugblikken & Vooruitkijken

Door - Anneke

Al een aantal jaren op rij, maak ik voor mijzelf (en nu ook samen met Karin voor KANN!) een jaarthema. Het begint vaak in een periode waarin het huidige thema niet meer van toepassing is. Ik onderzoek de realiteit. Hoe gaat het écht met me? Een mooi moment in het jaar is de herfst. (Maar joh, het kan eigenlijk gewoon altijd) Maar de herfst laat ons zo mooi zien hoe dit in de natuur gaat. Het omarmt al onze mooie schatten, de oogst! Groenten worden geoogst, fruit wordt geplukt, de boeren zijn druk in de weer om hun oogst naar binnen te halen. Al vanaf kinds af aan vond ik dit zo’n mooie tijd van het jaar! Als boerendochter, weet ik als geen ander hoe hard er gewerkt moet worden om alle oogst zo goed mogelijk naar binnen te halen. Ik doe dit nu nog in mijn leuke, knusse groente tuintje, maar ben hier dus ook in mijn mindset mee bezig. Wat heeft me afgelopen jaar allemaal gebracht? Waar mag ik dankbaar en trots op zijn? Je doet als het ware een flinke reflectie op jezelf en op alles wat er voorbij is gekomen. Je haalt je lessen eruit. Successen vieren en bezig zijn met alles wat je energie gekost heeft, wat je graag anders wil of waar je misschien wel afscheid van mag nemen. De herfst laat ons dit mooi zien door de bladeren die vallen. Loslaten is dan het woord wat bij me opkomt.

Wat ik in dit proces ook doe, is bezig zijn met waar ik naartoe wil. Ik omschrijf het hier alsof dit met een dag allemaal gefikst is, maar dat is dus mooi niet het geval. Het is een proces, in mijn geval, van een aantal weken. Waar mag het de aankomende (flinke grote) periode over gaan? Wat mag meer in het licht staan? Waar mag mijn aandacht naartoe? Zo aan het einde van het jaar, rondom de kerstdagen zijn dit ook vaak thema’s die we bespreken met vrienden en familie, tijdens de kerstborrel of de leuke diners.

Een jaarthema fungeert een lange periode als een bepaalde route, kompas waar je veel keuzes en beslissingen langs heen kunt leggen maar wat ook erg in het onderbewuste doorwerkt. Als je aan het einde van die periode terugkijkt, merk je pas hoeveel impact zo’n jaarthema heeft gehad. Oh en soms is het goed om het volgende mee te nemen: ‘be carefull what you wishing for’. Zo brak in het jaar waar ik het jaarthema ‘thuis’ had ( ik vond dat het meer over thuis mocht gaan, dat de aandacht daar meer naartoe mocht), corona uit…

Het jaarthema maak ik ook nog lekker visueel, dus er staat altijd een lijstje, beeldje, tegeltje, iets dergelijks in de kamer/keuken die verwijst naar het thema. In je dagelijks leven zie jij je jaarthema dus regelmatig voorbij komen en worden keuzes net iets makkelijker gemaakt.

Heb jij ook zo’n heerlijk kompas die wat orde in de chaos brengt? Of heb je soms het gevoel dat je “maar wat doet” en vind je het lastig om een focus te bepalen?
Ben jij nieuwsgierig en wil jij hier ook mee aan de slag?
Dan is er goed nieuws! Wij organiseren namelijk 1 workshopavond, waar wij volledig bezig gaan met dit thema.

Wanneer:          maandag 8 januari 2024
Waar:                 KANN! locatie in Schalkhaar
Van:                   19:30 uur tot 21:30 uur

Kosten:               €15,- (incl. koffie/thee/materiaal)