Examenstress de baas

Voor jongeren

Examen succes of stress?

Examens of toetsen gaan altijd gepaard met (een beetje) stress. Wij zien veel jongeren die tijdens een toets/examen, door de stress, black-outs krijgen. Dan weet je even niets meer, ook al heb je nog zo goed geleerd. Het resultaat, een lager cijfer dan je wil en dan je had bedacht. Dat is echt balen en als je in het moment van een black-out met veel zenuwen en stress zit is dit echt een hele nare ervaring. Natuurlijk hoort een beetje stress en spanning bij examens, dan praten we over ‘een gezonde spanning’. Maar hoe kun je nu meer de focus leggen op succes?

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Je hebt natuurlijk goed geleerd. Dat is de belangrijkste voorbereiding die je kan doen. Maak een oefentoets of oefen-examens. Vooral oefen-examens kun je op internet vinden maar deze kan je ook krijgen op school. Wat ook zeker helpend is zijn samenvattingen maken.

2. Zorg goed voor jezelf

Eet en drink gezond. Wat is dat dan? Nou, zolang je al bezig met groente, fruit, wat nootjes en thee met water, dus suiker producten vermijdt, ben je al een heel eind. Wist je dat pure chocolade, banaan, amandelen, avocado’s , blauwe bessen en rozijnen hele fijne tussendoortjes zijn voor een goede concentratie! Zorg ook voldoende slaap, dus lekker op tijd naar bed, zoek een beetje afleiding in muziek, boek lezen of een meditatie doen voor het slapen gaan en probeer in slaap te komen. Leg dus je telefoon wel een beetje aan de kant (wij weten het, iedereen zegt het en je wilt het eigenlijk niet horen…) 

3. Zorg voor een goed leerritme

De tijden dat je leert en pauzes neemt wissel je met elkaar af. Wist je dat je brein maar een korte, echte focus heeft? Leer dan ook niet langer dan 45 min/60 min achter elkaar. Doe dan een pauze van 10/15 min. (wel met beweging, want bewegen is echt mega goed voor je brein, dus ga naar beneden even een kopje thee halen, even naar het toilet of laat de hond even uit) en ga er weer voor!

4. Wees niet bang voor de zenuwen

Het is okay om zenuwachtig te zijn. Laat de zenuwen komen en blijf er rustig onder. Als je namelijk in paniek raakt van je zenuwen wordt het alleen maar erger, je kunt je dan heel naar voelen, gaan hyperventileren, hartkloppingen krijgen, zweten, je angstig voelen, etc. Dus laat de zenuwen maar komen, zoek misschien wat afleiding door dingen die je leuk vindt om te doen, maar blijf er vooral rustig onder. Een goede ademhaling (flink door je neus in, met je hand op de buik zodat je voelt dat je buik omhoog gaat en dan weer door mond uitademen) kan ook helpend zijn. Er zijn hiervoor verschillende oefeningen te vinden op zowel internet als spotify. Je kunt, als je dit fijn vindt, ook meditaties gaan uitproberen.

5. Maak een helpende gedachte

Jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt en hoe jij over jezelf denkt. Dus als je een helpende gedachten maakt, zoals bijvoorbeeld  ‘ik KANN! het!’ of ‘ik heb het goed voorbereid dus dit gaat mij lukken’ en je hangt dit op een plek waar je het vaak tegenkomt (met lippenstift op de spiegel, op een post-it aan de deur of in je kluisje, als schermafbeelding op je telefoon), dan gaat het meer bij je leven. Je gelooft er dan steeds meer in! Zie het als een soort mantra voor jezelf.

6. Relativeer

Er zijn in het leven altijd dingen die erger of minder belangrijk zijn, dit is relativeren. Je maakt je eigen probleem, stress, spanning, iets wat tegen zit, kleiner. Je eindexamen is belangrijk en je wilt graag slagen. Er zijn echter ook andere dingen die belangrijk zijn in je leven. Bedenk ook voor jezelf ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’ en ‘kan ik daarmee leven?’ Dus als je niet slaagt, wat gebeurt er dan? Herkansing? Een jaar over doen in het ergste geval? Kun je daarmee leven? Natuurlijk wel! En stel je haalt 1 slecht cijfer voor een vak, of je denkt dat je 1 slecht cijfer gaat halen, zak je daar dan ook gelijk mee? Nee, dat hoeft niet, ook andere cijfers tellen nog mee en grote kans dat je ondanks de ene onvoldoende gewoon gaat slagen.

7. Zorg voor voldoende ontspanning

Drink je favoriete thee, alleen of samen met 1 van je ouders of vriendin, dit zorgt voor een hele makkelijk manier in ontspanning. Ga deze weken, daar waar je kan ook gewoon naar de (voetbal)training, zorg voor voldoende beweging (dit is echt mega goed voor je brein en informatie verwerking maar ook voor focus en ontspanning). Dus lekker een wandeling (het liefst in de natuur) met 1 van je ouders, alleen of met je hond. Chillen met muziekje of een Netflix-serie is ook prima om te doen (zo af en toe).

8. Wees lief voor jezelf

Verwen jezelf deze weken extra met bijvoorbeeld het welverdiende ijsje, een lekker bad of douche, even in de zon, die ene Netflix-serie, etc. Wees lief voor jezelf, ook als het soms tegen zit, je werkt er hard aan, je doet je best, je hebt je focus op je examens/toetsen. Dit is wat je KANN! doen.

Heel veel succes!

Je bent bijna bij de eindstreep, nog even volhouden! Nogmaals super veel succes! Focusstraal aan en heb vertrouwen in jezelf. Je KANN het!!

Voor je ouders/ verzorgers

– Verwacht deze weken even niet zoveel.
In (huishoudelijke)taken, in gedrag, in sfeer, etc. Blijf rustig, je kind is met een topprestatie bezig.

– Sta klaar
(maar ga er niet bovenop zitten), dus zorg dat je wat vaker thuis bent, dat je er bent als dat nodig is. Geef ruimte aan je kind. Letterlijk en figuurlijk. Dus een fijne plek om te studeren maar ook een fijne sfeer en weinig afleiding van andere huisgenoten. Vraag hoe een bepaald examen is gegaan maar leg geen druk op prestatie of negatieve feedback rondom een afgesloten examen.

– Zorg voor het voedselproject.
Dus gezond eten in huis, verwen je dochter/zoon met extra tussendoortjes, kook lekker en gezond, ook wat je zoon/dochter lekker vindt.

– Zorg voor ontspanning.
Neem je dochter/zoon lekker mee naar buiten voor een wandeling, een fietstochtje om een ijsje te scoren, de hond uit te laten, etc. Zorg voor leuke pauze momenten, haal je zoon/dochter dan ook naar beneden. En ja, je kan ook prima even jullie favoriete serie kijken in een chill/ontspannen moment tussen het leren door.

Door – Anneke

Wil je in de toekomst meer van onze blogs lezen, vergeet dan niet om onze socials te volgen. (zie onderaan onze website waar je ons kan vinden) Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.